Blog belichten en doorgeven

Vorig jaar november reageerde ik op een oproep van Theater de Makkers. Ze zochten verhalen vanuit de vraag; Wat is het mooiste dat je ontvangen hebt dit jaar? Verhalen en lampjes voor het project 1001 lichtjes.

Verhalen en lichtjes van Zwollenaren om vervolgens, na een expositie in Theater De Spiegel, deze weer door te geven aan een persoon die wel een lichtje verdiend heeft of kan gebruiken.

Ze kwamen bij mij thuis en met behulp van hun professionele interview techniek herhaalde ik, met kloppend hart, mijn verhaal over het ongeluk en de hulp die ik heb mogen ontvangen afgelopen jaar.

 

 

Ik vertelde dat mijn verleden in het theater lag als Theater vormgeefster en licht daarin voor mij een belangrijke rol speelde.  Zij waren juist hun netwerk aan het uitbreiden als theatermaaksters. Ze vonden het dan ook heel leuk dat we elkaar zo op deze mooie manier ontmoette.

Ze vroeg of ik dan misschien de dag in het theater bij de opbouw wilde langskomen. En ik antwoorde dat ik dat heel graag wilde.

Toen liet ik mijn eerste uitgevoerde decor ontwerp van vroeger zien. Een licht decor met schemerlampjes die symbolisch verbonden waren aan een bankje met een verhaal. Precies dezelfde lampjes waarmee zij hun project begonnen. Toen ging het echter om een verhaal van een verleden dat wij allemaal meenemen in het heden en de toekomst.

Met kippenvel, geïnspireerd en in verwondering namen we afscheid van elkaar.

Ik was benieuwd of ik nog wat van hen zou horen. Het was dan ook super leuk om een paar dagen later een bericht op mijn voicemail te ontvangen.

Met de vraag of ik mee wilde denken met hun team in de conceptontwikkeling voor de expositie in Theater De Spiegel. En misschien kon ik wel advies geven over welke concepten haalbaar zijn als je maar één dag de tijd hebt om op te bouwen.

De ontmoeting  ‘On stage’ was leuk en we vulde elkaar goed aan in het uitdenken van een concept. Doorgeven van kennis en licht schijnen op het heden, waar verleden en toekomst samenvallen in één moment.

Wat voelde het vertrouwd om het theater weer eens van de andere kant mee te maken.

Met Dankbaarheid.

 

***Natuurlijk was het jammer dat de expositie in het Theater de Spiegel niet door kon gaan door de lockdown. De 1001 lichtjes met de verhalen werden wel degelijk doorgegeven. Theater De Makkers bracht de mensen thuis een lichtje waarmee ze de liefde en warmte van verbinding verspreidde. Wat een mooi en professioneel stel die Fieke en Yuna.